FORHANDLERE

Vand i haven - hvorfor*

Forord - til lav en havedam

 

 

Vi laver en ny havedammen.dk med mere brugervenlighed og info

Den nye Havedammen.dk er klar efter d. 15. december 2020

 

 

 

 

Kender du fornemmelsen, efter en travl arbejdsdag kommer du hjem og dine hverdagsbekymringer bliver uvæsentlige. Hele din sjæl bliver renset og fyldes med en indre ro og tilfredshed.
Hvis du ikke kender denne fornemmelse, bør du anskaffe dig en havedam!

En god grund til vand i haven*

Vand i haven er stærkt vanedannende og et kraftigt livselement som stimulerer alle sanser. Bare det at sidde i haven og høre en svag rislen fra bækken og samtidig se havedammens utrolige flotte flora er helse for sjælen. Flotte fisk svømmer med elegante bevægelser gennem det klare indbydende vand - pludseligt er minutter blevet til timer.


Indledning
Alle mennesker vil gerne befinde sig i et paradis, men det er ikke altid muligt. Du som har en have kan komme paradiset nærmere. Mange haveejere elsker at være i sin have og forme sit eget lille paradis.

Men hvad er et paradis uden vand?. For at få vand skal du have et bassin at komme vandet i, og når vandet er i bassinet mangler der ”liv” i haven. Hvad er mere naturligt end at komme fisk i havebassinet og lave en lille bæk. Ja – så har du et paradis, som afspejler naturen og dens søer.

Der sidder du så i paradishaven en søndagsmorgen med kaffe og rundstykker. Hører den svage rislende lyd fra bækken. Ser guldsmede svirrer gennem luften som små helikoptere. Du vil nyde at se fiskene svømme rundt og være på udkig efter en lækkerbisken fra din hånd.

I ethvert paradis er der også en slange og i enhver havedam er slangen et dårligt vandmiljø.
Vandkvaliteten er det der suverænt betyder mest for din havedam og planterne. For at få vandet til af fungere tilfredsstillende behøver dammen "hjerte, lunger og nyrer". Hjertet er vandpumpen, som får vandet til at cirkulere. Lungerne er luftpumpen som ilter vandet. Nyrerne er planterne og biofilteret som omdanner affaldsstofferne til uskadelige bakterier.

Jeg vil på Havedammen.dk, prøve at få slangen væk fra paradiset og samtidigt dele mine erfaringer med dig.
Mine erfaringer har jeg opnået gennem mange år, både som havedamsejer og også via min hjemmeside, hvor jeg blev overdænget med mails om diverse problemer med havedamme. Men heldigvis fik jeg herigennem også selv mange gode råd som jeg har lært meget af.

Som havedamsejer har jeg gjort en del fejl, det vil du og jeg stadigvæk lave. Jeg håber, at Havedammen.dk kan give dig inspiration og vejledning til din havedam.

Læs om planlægning af havedammen

Venlig hilsen
Benn Ebbesen
Havedammen.dk


 

Copyright © 2003 Benn Ebbesen / Havedammen.dk


 

KONTAKT

 

Havedammen.dk
Debelvej 3 
2860 Søborg 

E-mail: info@havedammen.dk